b00t – Seikkailut Sekalaisia seikkailuja ja muuta puuhastelua

10loka/110

Petteri ja Jani Berliinissä – maailmanennätys ja Lontoon olympiaraja karkasivat loppusuoralla

By Jani

Pitkänmatkanjuoksun mestariehdokkaat Jani ja Petteri pettivät Suomen kansan jääden viime kuussa järjestetyllä Berliinin maratonilla kisan voittaneesta Patrick Makausta vaivaisen tunnin ja 50 minuuttia. Siitä huolimatta kaverukset olivat suorituksiinsa erittäin tyytyväisiä.

- Tätä saavutusta ei ihan heti kisan jälkeen tajua, mutta viimeistään sitten Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun kaikki tämän hetken kolme faniamme (heitä olikin vain kaksi: toisen vaimo koska toisen vaimo ei tykkää ja faniksi maskeerattu tien reunalta löydetty rikkinäinen Skodan pölykapseli, toim. huomauttaa) eivät tulekaan paikalle, Jani sanoo ja pyörittelee äkisti päätään.

- Tai no, eihän sinne ketään ole tulossa, mutta mikäli käveleminen onnistuu yhtä kankeasti kuin nyt, saatamme sentään päästä tullissa näyttämään uusia juoksumitaleitamme, Jani jatkaa.

Petteri pysyy vaiti.

Syy tyytväisyyteen löytyy siitä, että molemmat juoksijat onnistuivat alittamaan itselleen asettamansa neljän tunnin rajan. Jani pysäytti kellon ajassa 3.53:57 ja vielä muutama päivä ennen juoksua kuumeesta kärsinyt Petteri saapui maaliin vain parisen minuuttia toverinsa perässä (3.57:49). Paukkuja olisi Petterillä siis ollut parempaankin, mutta jatkosta ei ole tehty mitään päätöksiä. Liekö sitten taustalla se, ettei kumpikaan juoksijoista tule saamaan suorituksistaan omalta kunnaltaan tonttia - ei vaikka Petteri oli kaarinalaisista kisojen paras. Tämä silmin nähden harmittaa muuten tyytyväisiä ja leppoisia miehiä, varsinkin kun matkat tehtiin tälläkin kertaa omalla kustannuksella. Kysyttäessä tästä tarkemmin Petteri kieltäytyy edelleen kommentoimasta. Sen sijaan suulas Jani ei malta olla artikuloimatta ajatuksiaan.

- Sikäli tietysti sapettaa, sillä koko puolitoista viikkoa kestäneellä harjoitusjaksolla juoksimme omien kuntiemme rajojen ulkopuolella, ettemme kuluttaisi kallista infrastruktuuria. Kunnat eivät silti ole huomioineet hienoja suorituksiamme ja siksi minusta tuntuukin ettei juoksu nykymaailmassa enää kannata. Onnittelukorttiakaan emme ole saaneet, Jani huokaa.

- Saattaa tietysti olla, että kunnan isännät eivät vielä ole tietoisia rupeamastamme. Eihän tästä ole kuin kymmenisen minuuttia kun tulimme maaliin, aiemmin hiljaa ollut Petteri tokaisee vaitonaisella äänellään.

Jani jää ymmyrkäisenä raapimaan päätään.

Itse juoksu sujui molemmilta jotakuinkin ongelmitta ja motivaatio oli huipussaan. Kannustus kun oli Berliinin kaduilla melkoinen lähdöstä maaliin ja sekös suomalaisia ihmetytti.

- Koskaan en ole festivaaleilla nähnyt yhtä paljon juoksijoita kuin täällä juoksukisoissa muusikoita, Jani kummastelee ja jatkaa:

- Toisaalta en ole nähnyt juoksukisoissa näin montaa juoksijaakaan.

Totisesti, osallistujia oli tänä vuonna Berliinin maratonilla rapiat 40 000. Paikoin näyttikin siltä, ettei reitille olisi enempää mahtunutkaan. Tämä toki sekoitti juoksurytmiä tämän tästä, mutta Jani ja Petteri eivät ole tästä kovin harmissaan. Siitä ei maailmanennätys jäänyt kiinni.

- Joo tosiaan, oltiin ihan kärjessä kaksistaan tuonne Brandenburgin porteille asti (42 km) ja luulimme jo tulleemme maaliin. Jotain vajaa pari tuntia olimme siinä vaiheessa juosseet. Oikaistiin siitä olusille terasille istumaan ja alettiin ihmetellä kun se kenialainen Makau, jonka kisan alussa ohitimme lentämällä, juoksikin siitä vielä pari sataa metriä pidemmälle. Siellähän semaali sitten vasta olikin. Mutta kun siinä jo olimme tilanneet kerralla sen kuusi olutta mieheen, ja tiesimme maailmanennätyksen menneen tällä kertaa sivu suun, niin päätimme juoda oluet ensin pois ja sitten juosta maaliin ja hakea mitalit.

- Olihan ne oluetkin siinä vaiheessa jo maksettu, omasta pussista, Petteri muistuttaa.

Kaksikon parin minuutin aikaero selittyy muuten sillä, että Petteri halusi mutustella ennen maaliin löntystelyä pitkään himoitsemansa dönerit. Olivat kuulemma erityisen maukkaita.

Filed under: Juoksut Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.